Onderhoud van Bostuin Pomonal

Onderhoud

We willen de bostuin toonbaar, begaanbaar en ook productief houden. Daarvoor is onderhoud nodig. We streven naar een tuin met een ruig karakter waar ook een picknick te houden is. In voorgaande jaren werd het gras in delen gemaaid. Vooral om kikkers niet te veel dwars te zitten. En bloemen uit te laten bloeien. Dit jaar (2018) zijn we beginnen met sinus-maaibeheer. Hierdoor verbeteren wij de situatie voor zowel insecten als amfibieën.

Fruit

De fruitbomen en bessenstruiken worden jaarlijks gesnoeid. Dat is nodig om de verjonging en groei op gang te houden. Op termijn zorgt dit voor een stabiele oogst van appels, peren, kweeperen, pruimen, aalbessen, zwarte bessen etc.

Permacultuur

In het oorspronkelijke plan van de bostuin was er plaats voor permacultuur. Permacultuur houdt onder andere in dat er voedselproducerende gewassen onder elkaar geproduceerd worden. Bijvoorbeeld daslook onder een bessenstruik onder een fruitboom. In de praktijk blijkt permacultuur in de bostuin veel werk te kosten. Daarom is een deel van de hoek met permacultuur nu bedekt met houtsnippers. De houtsnippers remmen het onkruid, terwijl salamanders en paddestoelen er van kunnen profiteren.

De heg

De heg rondom de bostuin bestaat uit verschillende soorten planten zoals de meidoorn, sleedoorn, kornoelje, vuilboom, Gelderse roos, duindoorn. Elk van deze planten heeft zo zijn voordelen. De meidoorn en sleedoorn zijn bijvoorbeeld goed voor insecten. Op de overgang van jonge naar oude takken van de sleedoorn legt de sleedoornpage haar eitjes. De sleedoornpage is een bedreigde vlindersoort in Nederland. Als er eitjes in de heg aangetroffen worden, laten we de uitlopers van de sleedoorn in het najaar staan.

Andere soorten in de heg, zoalskornoelje, gelderse roos en duindoorn geven eetbare bessen op meerjarig hout. Voor de laatst genoemde planten proberen we dan ook uitlopers te laten staan zodat de planten inderdaad vrucht gaan dragen.